Учредяват държавен холдинг, за да имаме по-чиста вода. Учредяват български ВиК

...
Учредяват държавен холдинг, за да имаме по-чиста вода. Учредяват български ВиК
Коментари Харесай

Учредяват Български ВиК холдинг с капитал 1 млрд.

Учредяват държавен холдинг, с цел да имаме по-чиста вода. Учредяват български ВиК холдинг ЕАД - София. 

Това стана ясно при започване на съвещанието на Министерски съвет. Тя бе обявена от министъра на районното развиване Петя Аврамова.
За учредяването се отпускат 1 милиарда лева на Министерство на регионалното развитие от бюджета за 2020 година, съобщи Novini.bg.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че концепцията се поддържа от Министерството, което ръководи. Той изясни, че това е крачка напред и изясни, че би трябвало да се мисли по-мащабно за конструкция, която да ръководи ВиК системата в България.

Идеята се поддържа и от Министерство на околната среда и водите и министър Емил Димитров.

На съвещанието министър председателят Бойко Борисов разпореди на министрите си две задания - едната за вноса и износа за боклука, а другата е обвързвана с ВЕЦ-овете.

До друга сряда тримата министри да се заемат с вноса и износа на отпадък, има брюкселски наставления, какъв мораториум можем да сложим, до момента в който сме сигурни, че това, което е писано в документите, е това, което влиза в страната. Това сподели министър председателят Бойко Борисов при започване на постоянното държавно съвещание, съобщи Агенция „ Фокус “.

По думите на Борисов инспекциите на ВЕЦ-овете е преди всичко, а на второ – производството на ток.

„ Всички ВЕЦ-ове, които употребяват питейна вода. На първо ни е питейната вода, на второ – производството на ток. Много е значимо за енергетиката, водната сила е най-изгодна, тъй като дава пиковата сила, балансира ни системата, само че не може да става за сметка на питейната вода “, добави министър-председателят.

Учредява се „ Български ВиК холдинг “ ЕАД – София, той ще е напълно държавна благосъстоятелност с капитал от 1 милиард лв.. Това разгласи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. 

„ Той ще се образува посредством парична вноска от страната. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 година по бюджета на Министерство на регионалното развитие “, добави тя.

Българският ВиК холдинг ще е с предмет на активност придобиване и ръководство на присъединяване в сдружения от бранш ВиК и сдружения, свързани с създаване, ремонт и реорганизация на ВиК инфраструктура.

„ Предвижда се в период до 6 месеца след основаване на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД - София акциите и дяловете, които страната има в съществуващите ВиК сдружения, да бъдат импортирани капитално посредством апортна вноска. С техния размер ще бъде повишен капиталът на компанията. Правата на страната ще се упражняват от министъра на районното развиване и благоустройството “, добави тя.

По думите ѝ Холдингът ще бъде принципал на всички ВиК сдружения с държавно присъединяване и ще има двустепенна система на ръководство: Надзорен и Управителен съвет.

„ Членовете - 5 на брой, ще бъдат избирани от министъра на районното развиване, а членовете на Управителния съвет – 3 на брой, ще бъдат избирани от Надзорния съвет. Холдинговото сдружение ще упражнява по отношение на дъщерните си сдружения общи услуги по ръководство и надзор, техническа помощ, съвещания, присъединяване с финансиране, свързани с капиталовите им действия по оперативните стратегии, даване на гаранции “, уточни Аврамова.

Не се планува Холдингът да упражнява пълномощията на възложител по публичните поръчки в осъществяване на дейностите, планувани във към този момент подписаните контракти за безплатна финансова помощ.

Идеята за държавно сдружение, сплотяващо всички ВиК в страната, е добра и Министерство на стопанската система я поддържа. Това сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов. 

„ Считам, че това ще е методът освен да структурираме по-добре ръководството и да помогнем на Перник, само че и изобщо цялата ВиК конструкция в България да бъде усъвършенствана като активност.

Предложението е крачка напред. Разбира се би трябвало да мислим по-мащабно за конструкция, която изцяло да ръководи водния бранш в България “, добави той.

Караниколов уточни, че се създават и спомагателни ограничения във връзка с ръководството на водите.

Държавният ВиК холдинг е навременна мярка, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на постоянното държавно съвещание.

„ Факт е, че са заделени средства, те са разпределени, само че не се усвояват. Ако тези средства бяха усвоени навреме, сега нямаше да се постанова да отделяме спомагателни средства, само че по сходен метод стоят проблемите в цялата страна. Отделени са средствата, само че не са усвоени “, добави Димитров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР